Monday, December 19, 2005

Ayam balado malaysia

Saya suka sekali bila berkumpul bersama kawan-kawan dari malaysia. Mereka seringkali menghidangkan makanan dengan citarasa yang berbeda, tapi tetap akrab di lidah, dan tentu saja: ENAK. Hehe...

Ini salah satu resep yang dibagi Linda. Copy paste dari chattingan di YM :D

- bawang besar, bawang puteh, halia dikisar halus
tumiskan bahan tersebut
- masukkan chili yang digiling, tumiskan sehingga naik bau
- masukkan air asam jawa sedikit
- masukkan ayam (boleh mentah/kalu mahu ayam lembik, yang sudah direbus, ataupun ayam goreng/kalo mahu ayamnya keras)
- tutup periuk ( supaya ayam lebih sedap kerana di stim )
- masukkan garam dan gula

note:
- masa nak buat balado itu pastikan betul2 masak bawang dan chilinya biar naik warna merahnya
- kalo mbak mahu pekat lagi tambahkan chili sos dan sedikit tomato sos, tapi nggak apa2 jika tidak di tambah
- bawang besarnya banyak lagi sedap dan lagi pekat serta banyak kuahnya
- jika suka halia ( jahe ) boleh di banyakkan kandungannya

No comments: